CCA i CCS kablovi – pravo stanje stvari

Poslednjih meseci popriličan broj posetilaca sajta , e-mailom ili telefonom , postavio je pitanje slične sadržine a glasilo je otprilike :
” Majstori su mi razvukli UTP kablove po kući pre par meseci , sve je radilo kako treba do juče , od juče radi-ne radi , prekida , radi sporo , zamrzava se slika na IP set top box uređajima , “puca mi Internet na kablu 30 dalje ” , ne mogu da imam protok 1Gbps ” i još ko zna koliko sličnih konstatacija , sa čuvenim pitanjem : ” Znate li možda šta može da bude razlog ? ” .
Na žalost , u 90% slučajeva pogodili smo razlog i razlog je bio CCA UTP kabl , jedno od najinventivnijih zala sa kojima su nas naši uvoznici “usrećili” i “obradovali” proteklih nekoliko godina . O čemu se radi ?

CCA ( Copper Cladding Aluminium ) je vrsta provodnika koji   je načinjem od aluminijumskog jezgra i presvučen je tankim bakarnim omotačem , uz upotrebu specijalnih kontaktnih jedinjenja koja omogućavaju da ta dva , u električnom smislu različita , materijala koegzistiraju  bez problema !
CCAUslovna “prednost” je višestruko niža cena UTP kablova izrađenih upotrebom  ovakvih provodnika ( naročito kod kablova sa 5% bakarnog pokrivača ) .
ZAGARANTOVANI NEDOSTATCI :
– ničim izazvani prekidi u radu linkova
– zamrzavanje slike kod IP set top box uređaja
– potreba za povremenom reterminacijom konektora
– na kraju , razbijanje zidova i zamena instalacija sa navedenim kablovima

Provodnik se najčešće proizvodi u dve varijante debljine bakarnog omotača :

tip cca

Prilikom terminiranja ovakve vrste kablova ( postavljanja mrežnih modula ili nekog od tipova konektora ) NEMINOVNO !!! dolazi do oštećenja već pomenutih kontaktnih jedinjenja i direktnog kontakta dva metala ( Cu i Al ) , za koje je opšte poznato da zbog procesa galvanske korozije ne smeju da budu u direktnog kontaktu u uslovima prisiustva kiseonika i vlage .

inserter images

Kontinuiranim prolasko struje kroz tako “oštećene” provodnike dolazi do pojave galvanske korozije u tačkama struganja bakarnog omotača u kontaktnoj ušici :

galvanic-corrosion-chart1

Obzirom da korozija povećava kontaktni otpor između provodnika i kontaktne ušice u koju je usečen, vremenom se prilikom korišćenja računarsko telekomunikacione mreže javljaju vrlo čudni gubici podataka , pogrešni CRC podaci, ogromna usporenja u radu mreže i na kraju totalni prestanak rada linka .
Kod uređaja koji pored prenosa podataka koriste i napajanje PoE metodom po standardima IEEE 802.3af ( 15,4W ) ili još gore IEEE 802.3at ( 25.5W ) , kao što su IP kamere , kućišta za IP kamere , IP telefoni , IP interfoni i ostala PoE bazirna oprema , stvar je još gora jer otkazi u radu se javljaju nakon prve vlažnije sezone , odnosno nekoliko meseci nakon ugradnje .
Ukoliko se još desi da vam terminaciju UTP “kabla” vrše priučeni majstori koji na kraj CCA kabla “nabiju” klasičan RJ-45 8p8c konektor koji bukvalno buši CCA provodnik i pravi pomenutu tačku galvanske korozije:terminacija

rezultat najčešće izgleda ovako :error1

pri čemu je gotovo sigurno upropašteno ili utično mesto na ruteru/telefonu / IP kameri odnosno RJ-45 utičnica u koju je bio uključen kabl .
Rešenja / saveti :
– ukoliko postoji mogućnost , zamenite kablove
– izbegavajte terminaciju krajeva kabla sa RJ-45 8p8c konektorom
– kabl terminirajte sa RJ-45 modulom a spoj sa opremom vršite kvalitetnim patch kablom
– za spajanje duži linija do STB uređaja koristite fabričke strand kablove sa konektorima
– ukoliko nema gotovim , tražite da vam naprave patch kabl od Cu strand kabla
– patch kablovi po standardu ne smeju da budu duži od 20m

Gora varijanta od već pomenute katastrofe je da su vam , u želji da se prođe što jeftinije , “majstori” ugradili CCS ( Copper Cladding Steell ) UTP kabl odnosno na srpski prevedeno UTP kabl sa čeličnom žicom presvučenom tankim bakarnim slojem !
U kakvom se problemu nalazite , možete da pogledate ovde :main_logoV2serverfaultBelden-LogoA kako stvarno izgleda pogledajte ovde :

Na snimku se vidi patch kabl koji je isporučen u kutiji sa ruterom , kao priključni kabl . Bio ugrađen u RACK ormar kod korisnika , koji je danima prijavljivao smetnje i prekide u radu . Test običnim magnetom otkrio CCS kabl , kabl zamenjen bakarnim , sistem proradio bez ikakvih problema .